Noord-Ierland

Carrick-a-rede

De kust van Noord- Ierland is beroemd om zijn autoroute die tot één van de mooiste ter wereld behoort. De kustroute begeeft zich door een dramatisch landschap met meesterlijk geërodeerde kliffen, architectonische hoogstandjes. Mythische figuren en legenden leven hier voort in de verhalen die door de bevolking worden doorverteld, al eeuwen lang.

Gedurende de autorit door dit “fantasieland” ga je automatisch op zoek naar “reuzen”, “geesten” en de meest ongelofelijke geologische formaties.

Het wegnummer A2 in Noord–Ierland staat, in tegenstelling tot haar Nederlandse A2 zusje, niet voor lange files en dagelijkse ergernissen. De A2 van Noord- Ierland staat vaak bovenaan de lijst van de mooiste wegen van de wereld.

Met zijn mooie dorpjes en kasteelruïnes is er genoeg te zien langs deze weg. Wanneer je vanuit Belfast richting het noorden rijdt, zal de natuurlijke schoonheid van de “Antrim” kust al snel te zien zijn.

hotel-iconHotels in dit gebied boeken:

Hotels in Belfast vind je hier
Alle hotels in Noord Ierland: klik hier

Op weg

Antrim, Carrick a Rede

De 193 kilometer lange “Causeway Coastal Route” wordt met bewegwijzering duidelijk aangegeven zodra je Belfast verlaat. Volg de borden en je kunt gewoonweg niet fout gaan.

Het zal niet lang duren voordat de dramatische kust zich begint te ontvouwen en de negen valleien van Antrim de kop opsteken. Elk van deze valleien heeft een wilde en ongerepte schoonheid en zit vol met feeën en folklore. De vallei die je niet mag missen is “Glenariff”. Door haar watervallen en pittoreske pad dat je vlak langs een extreem diepe kloof leid, staat deze vallei bekend als de “Koningin der valleien”.

Baaien, stranden en uitzichtpunten

White Park Bay

White Park Bay bestaat uit 2,5 km zandige oevers, baaien en goed gevarieerd grasland. Geologen, botanici en archeologen vinden hier nog zaken die van belang zijn voor het ontdekken van de geschiedenis van deze omgeving.

Om uitzichtpunten te vinden van waar je Schotland kunt zien, moet je de kustweg tot Torr Head volgen. Schotland is slechts 19 kilometer van Noord- Ierland verwijderd, gescheiden door een stuk water dat met de veerboot kan worden overgestoken. Een populaire bestemming is Magilligan Beach, dat dichtbij Coleraine gelegen is. Magilligan Beach is beroemd om zijn zandduinen, die eveneens dienst doen als golfbaan en caravanpark.

hotel-iconHotels in dit gebied boeken:

Hotels in Coleraine boeken

De belangrijkste attractie

The Giant's Causeway

Gevormd door vulkanische lava (of volgens de legende een plaatselijke “reus”), lijken de zeshoekige formaties langs de “Giant’s Causeway” de wetten van de natuur te trotseren. De duizenden hexagonaal gevormde basalt kolommen die opstaan uit de kust, vormen de meest bezochte attractie van Noord- Ierland. Deze basalt kolommen zijn 60 miljoen jaar geleden ontstaan en sommige zijn maar liefst 160 meter hoog. Het is tevens een onderdeel van het “UNESCO Wereld Erfgoed”.

Tijdens de rit, in Port-na-Spaniagh, kom je langs het scheepswrak van het Armada schatschip, de ‘Girona’. Het wandelpad is lijkt wel “geknipt’ uit de rotswand. Wat een fantastisch uitzicht heb je hier!

Een andere grote trekpleister in deze regio is de touwbrug bij Carrick-a-Rede, in de buurt van Ballintoy. De 18 meter lange wiebelende brug bungelt 24 meter boven zee en kan er voor sommigen “te onzeker” uitzien. Zelfs als je de oversteek niet maakt is de wandeling er naartoe, met het mooie uitzicht over het water, al een belevenis op zich.

Kastelen en tuinen

Dunluce Castle

Bezoek Glenarm Castle, één van de oudste landgoederen van Noord- Ierland. Afgezien van het prachtige gebouw zelf, is er een geweldige ommuurde tuin te bezichtigen waar ieder jaar een Tulp Festival wordt georganiseerd.

De ruïne Dunluce Castle is spectaculair hooggelegen op een rotsachtige klif, boven de Noord-Atlantische Oceaan. Het staat zó dicht bij de zee, dat hij in een nacht in de 17e eeuw tijdens een legendarische storm zijn keuken én zeven koks verloor. Als je er ’s nachts voorbij rijdt is het zelfs nog spectaculairder.

Een ander historisch huis wacht op je bij Dungiven Castle. Dit kasteel was de thuisbasis van de O’Cahan clan die tussen de 12e en 17e eeuw in het gebied regeerde. Het staat in een werkelijk prachtig terrein en kijkt uit over een bijzonder mooie landschap. Het kasteel is tevens hotel met een origineel torenkamertje waarin gasten kunnen overnachten.

Steden om even binnen te vallen

Bushmill's wiskhe

Whisky fans moeten ervoor zorgen dat ze Bushmills binnenvallen. Bushmills is al sinds 1608 dé plaats van de Old Bushmills Distillery. Tijdens een proeverijtour kun je het stampen, gisten en mengproces op de voet volgen zodat je na afloop een volleerd whiskystoker bent.

Ervaar vervaagde charmes zoals alleen een Victoriaanse badplaats in Groot-Brittannië deze kan onthullen, in Portrush en Portstewart. Beide zijn een populaire uitvalsbasis voor het verkennen van de Causeway Coast. In Portrush is de belangrijkste attractie Barry’s Amusements. Dit is het grootste pretpark in heel Ierland.

De stad heeft een haven met levendige restaurants en de trendy Ramore Wine Bar. In Port Stewart is het strand het centrale punt voor familievakanties. Het heeft verschillende stranden waar je heerlijk kunt wandelen en tal van andere activiteiten kunt ondernemen.

hotel-iconHotels in dit gebied boeken:

Hotels PortStewart

Niet te missen bouwwerken

Strand bij Castlerock

Even buiten Castlerock kom je al gauw bij Mussenden Tempel en Downhill Demesne. Gebouwd op het uiterste puntje van een steile rots, staat dit 18e eeuwse bouwwerk, oorspronkelijk geïnspireerd door de Tivoli tempel in Rome. Het gebouw staat dicht bij de ruïnes van Downhill Castle, gelegen in uitgestrekte tuinen, gronden en bos.

In dezelfde omgeving staat ook Hezlett House. Dit is één van de oudste gebouwen in Noord-Ierland, met houten frames die dateren uit 1690.

Natuurlijk is het een uitdaging om zelf te gaan bekijken of de vele verhalen en legenden een kern van waarheid hebben. Hoe dan ook is Noord Ierland volgens onze redactie zeer zeker een zeer verrassende bestemming gebleken.

Top