Vulkanen

Lost land of the Volcano

Onze redactie werd voor deze tips geïnspireerd door de BBC documentaire “Lost land of the Volcano”. In deze documentaire worden wetenschappers gevolgd als zij nieuwe planten en diersoorten ontdekken te midden van de dichte flora van de dode Mount Bosavi vulkaan in Papoea-Nieuw-Guinea. Wij geven je hier enkele tips om een paar van de meest indrukwekkende vulkanen in de wereld te ervaren. Er zijn meer dan 1500 vulkanen op onze aarde, variërend van uitgestorven kraters omringd met smaragdgroen regenwoud tot steile pieken met sputterende meertjes gesmolten lava of verschillende “monsters” die zich schuilhouden onder honderden meters zeewater.

We zijn allemaal erg onder de indruk van de oranje gloeiende lava die soms in ware rivieren naar beneden stroomt en alles op haar pad verwoest, maar desondanks zijn er toch een hele hoop spannende vulkaan gerelateerde activiteiten die je de mogelijkheid bieden persoonlijke vriendschap te sluiten met deze ontzagwekkende natuurlijke fenomenen en landschappen.

Neem een bad in een warmwaterbron, Arenal Vulkaan, Costa Rica

Tobaco Hotsprings en Orchidee. Foto's Flickr.com, whappen & bobo1522
De luxe hete bronnen van Tabacón en Baldi vind je aan de voet van de meest spectaculaire vulkaan van Centraal Amerika: Costa Rica’s reusachtige Arenal vulkaan. Ieder resort hier heeft eigen zwembaden gevuld met heerlijk warm bronwater dat, hoe kan het ook anders, verwarmd wordt door het borrelende magma van de vurige Arenal.

In de resorts zelf, aangekleed met fantastisch tropisch groen, “baad” je natuurlijk in luxe. De Arenal vulkaan (1.670 meter hoog ) is actief sinds 1968 en trekt uiteraard vele nieuwsgierige toeristen die hopen een glimp op te vangen van het “oranje goud”. De zeer vaak aanwezige laaghangende deken van wolken rond de top van de vulkaan maakt het een extra grote uitdaging om het vuur te zien, maar als je jezelf na een heet dagje lava-spotting onderdompelt in één van de stomende warmwaterbronnen dan weten we zeker dat je met de juiste vulkanische ervaring huiswaarts keert.

links-iconLinks naar meer informatie

Hotels en Tours in dit gebied

Neem een helikopter tour, Kilauea, Hawaii

Hawaii Sunshie Helicopter, Credits Photo: Suinshine Helicopters
Wil jij zo vrij als een vogel vliegen over één van de meest actieve vulkanen ter wereld? Ben jij zo iemand die eens met een écht spectaculair vakantieverhaal wil thuiskomen? Dan is dit dé tip voor jou! Neem eens een helikoptertour over het Hawaï Volcanoes National Park. Je zal enorm onder de indruk zijn van de stoere Kilauea vulkaan. Deze vuurspuwster zorgt al sinds 1983 voor een voortdurende stroom van lava en is daarmee, naast de knappe Hawaiaanse dames, Hawaii’s meest vurige attractie én één van de meest bezochte vulkanen ter wereld.

De plaatselijke bevolking fluistert dat de Hawaiaanse godin van de vulkanen, Pele, op deze vulkaan leeft en dat zij als ze boos is haar golvende lava naar beneden laat stromen. Zorg er dus vooral voor dat je respect toont voor deze dame, want voordat je het weet verschrompel je tot een klein hoopje as. In het Volcanoes National Park staat niet alleen de meest actieve, maar ook de allergrootste vulkaan ter wereld. Deze grote zus is de Mauna Loa. Met haar 75.000 km3 een tikkeltje groter dan onze eigen Vaalserberg in Limburg. De Mauna Loa is minder actief dan de aangrenzende Kilauea. Haar meest recente uitbarsting was in 1984. Er zijn diverse bedrijven die de meest uiteenlopende helikopter tochten over dit fascinerende landschap organiseren. Wij gevenals tips Sunshine Helicopters en Blue Hawaiian. We vinden het natuurlijk leuk als jij je ticket naar Hawaii boekt bij Goedkopevliegtuigtickets.be!

links-iconLinks naar meer informatie

Sunshine Helicopters Hawaii
Blue Hawaiian Helicopters, Hawaii helicopter tours

hotel-iconHotels in dit gebied boeken:

Hotels in Hawaii
Hotels in Kauai
Hotels in Maui

Scuba-duiken, Whakaari, Nieuw-Zeeland

Foto's White Island Tours
Als laatste willen we je hier laten kennismaken met de op 48 kilometer voor de oostkust van Nieuw Zeeland’s Noord Eiland gevonden, Whakaari. Deze actieve vulkaan is ook wel bekend als White Island en komt exact 321 meter boven de golven van de Stille Zuidzee uit. De vulkaan is echter veel groter, want vanaf de zeebodem is zij maar liefst 1.600 meter hoog. Zij houdt dus een deel van haar ware aard verborgen. Althans, als je niet nieuwsgierig bent tenminste. Als je iets meer van deze dame wilt zien dan kan dat, want de wateren rond dit vulkanische eiland bieden prima duikmogelijkheden, waar een kleurrijke onderwaterwereld is ontstaan op haar ondergedompelde flanken. White Island is tegenwoordig particulier eigendom. Desondanks zijn er vele touroperators die boottochten organiseren naar en rond het eiland. Deze tochten worden meestal ondernomen vanuit de nabijgelegen stad Whakatane.

Niet alleen duiken is hier populair. Er zijn ook veel mogelijkheden om te gaan vissen. Heb jij een beetje pit en ben je actief? Dan is dit een fantastisch onderdeel van je trip naar Nieuw Zeeland! Als Nieuw Zeeland toch te ver is voor je dan kun je eens nadenken over het Griekse Santorini, een kleine archipel in de Egeïsche Zee gemaakt door een grote vulkaanuitbarsting, waar je ook fantastisch kunt duiken. Maar over Griekenland en Santorini meer in één van onze volgende artikelen!

links-iconLinks naar meer informatie

White Island Tours

hotel-iconHotels in dit gebied boeken:

Hotels in Auckland
Hotels Noorder Eiland Nieuw Zeeland

Top