Portugal anders

Portugal, een land van bergen en schitterende natuur

Prachtige landschappen, dichte bossen en ruige massieven. Portugal op z’n mooist. We kiezen vaak voor het veilige, het bekende. Lekker naar de Algarve om daar… je eigen buurman te ontmoeten op een terrasje. Onze redactie laat je graag zien welke andere gezichten Portugal heeft. In dit artikel nemen we je mee naar Centraal Portugal ofwel Centro de Portugal.

We beginnen maar gelijk je fantasie te prikkelen: Centro de Portugal is een gebied van gletsjermeren, waterbronnen en veel sportmogelijkheden in de vrije natuur. Je vindt er ook het natuurpark van het gebergte Serrra da Estrela en de glasheldere waterbronnen van de rivieren Zêzere en Mondego. Heb je van de stad Linhares gehoord? Ligt in Centro de Portugal. En van paragliden? Ook dat kun je doen in Centro de Portugal. Of wat dacht je bijvoorbeeld van de natuurlijke zwembaden van Serra da Lousã en Serra doAçor? Wil je liever wandelen dan kun je dat doen op de paden van de Serra do Caramulo. Centro de Portugal heeft het allemaal en je kunt er ook nog eens raften, abseilen, kanovaren, skiën, snowboarden en nog veel meer avonturen beleven.

Aveiro


Een prachtige stad in Centro de Portugal met eigen kanalen waar de fantastische bontgekleurde boegen van de Moliceiros het water doorklieven. Stap eens in voor een eerste kennismaking met de stad. En mocht je denken: “Is dit Venetië?” Nee, het is “maar” Aveiro, één van de allermooiste steden van Portugal. Als je een stadswandeling maakt kun je veel over Aveiro te weten komen. De blauwe tegels in het treinstation verraden de geschiedenis en de gebruiken van de regio, terwijl in het museum in het oude klooster alle informatie over de barrokkunst als een warme deken over je heen komt. Probeer eens een heerlijk “zachte eitje” (ovolo moles) van Aveiro, bezoek de historische vismarkt, de barokkapel van Senhor das Barrocas,het prachtige portaal van de kerk Misericórdia. Aveiro is een stad om op je gemak te ontdekken, maar …… vergeet de rest van Centro de Portugal niet!

hotel-iconHotels zoeken & reserveren

Boek hier je hotels in Aveiro

Coimbra


Coimbra ligt in al haar schoonheid op een heuvel aan de rivier de Mondego en was de hoofdstad van het jonge koninkrijk van Portugal. Het toenmalige centrum ook van poëzie en de beeldhouwkunst. In Coimbra staat de oudste universiteit van Portugal. Deze universiteit is ook één van de oudste van Europa. Waar nu deze school staat stond vroeger het hof van de eerste koningen van Portugal.

Coimbra is tegenwoordig een bruisende studentenstad waar prachtig geplaveide oude straten vanuit de oevers omhoog lopen. De stad heeft Joods, Arabische en Christelijke erfgoed. Het is één van de oudste steden van Portugal en was de hoofdstad 1139 tot 1256.

De universiteit zelf is de grootste attractie van de stad – ligt hoog boven de stad en is ’s nachts prachtig verlicht. Het commerciële centrum van de stad – Baixa – staat bol van cafes, winkels, restaurants en boetieks. Vlakbij staat de kerk van São Tiago. Laat je niet misleiden door zijn vlakke 12e-eeuwse gevel, de schoonheid van de binnenkant van deze kerk zal je verbazen. De prachtige bibliotheek in barokstijl, gebouwd in 1717, heeft alleen boeken die dateren van vóór het jaar 1800.

Het Hotel Quinta das Lágrimas is al eeuwenlang een oase van rust waar diverse koningen hebben geslapen. Ook de held van Centro de Portugal, Duke Wellington, heeft hier zijn welverdiende nachtrust gevonden. Een echte aanrader dus en uiteraard te boeken via Goedkopevliegtuigtickets.be!

hotel-iconHotels zoeken & reserveren

Boek hier je hotels in Coimbra
Aanbieding: Boek hier Hotel Quinta das Lágrimas

Belmonte


Belmonte is het meest beroemd om zijn 13de-eeuwse kasteel en de Joodse wijk – het is de thuisbasis van de grootste joodse gemeenschap in Portugal. Er is een moderne synagoge en een Joods Museum. Het kasteel werd omgebouwd tot een herenhuis in de 15e eeuw door Pedro Alvares Cabral, de oprichter van Brazilië.

De Pousada do Convento de Belmonte is een oud klooster op de Esperança berg met uitzicht over de Cova da Beira regio. Liefhebbers van champignons moeten naar het restaurant van het pousada tijdens het Champignons Festival (van oktober tot december). De chef-kok serveert dan een zeven-gangen diner met inbegrip van een champignon cappuccino met kruiden en champignon ijs.

Het Estrela gebergte ligt vlakbij en is met haar toppen tot wel 2.000 meter één van de belangrijkste natuurgebieden van Europa.

hotel-iconHotels zoeken & reserveren

Boek hier je hotels in Belmonte en omgeving
Ga rechtstreeks naar de Pousada Belmonte, klik hier
Hier vind je alle Pousada’s in Portugal

Bussaco Bos

Palacio Bussaco.

Het Bussaco bos is een woud met ongeveer 700 verschillende boomsoorten, waarvan er vele vanuit Afrika en Amerika naar Portugal zijn gebracht door de Portugese ontdekkingsreizigers. Het Bussaco bos was het toneel van één van de belangrijkste veldslagen van de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog in 1810 – toen de Duke of Wellington de troepen van Napoleon versloeg.

Misschien vind je het voorgaande niet bijster interessant allemaal, maar we wilden dit bos toch even noemen omdat in het midden van het bos, tussen watervallen en fonteinen niet alleen het Militair Museum van Bussaco te vinden is, maar nog beter… ook het Bussaco Palace Hotel. Het betreft hier een prachtig historisch vijf-sterren hotel. Dit was lange tijd hét Portugese vakantieverblijf van de royalty’s en is nog steeds één van de meest unieke hotels in de wereld. Natuurlijk te boeken via Goedkopevliegtuigtickets.be!

hotel-iconHotels zoeken & reserveren

Aanbieding: Boek hier het Bussaco Palace Hotel!

Serra da Estrella

Het natuurpark van Serra da Estrela is het perfecte decor voor extreme sporten en all-terrain avonturen. Je kunt lekker actief helemaal lichamelijk losgaan in een fascinerend landschap met bergen, dalen en meren. Vlieg als een vogel zo vrij in Linhares da Beira. Dit historische dorp met haar voor de bergen karakteristieke gebruiken en tradities, geldt als het epicentrum voor paragliders en is als geen andere plek geschikt voor deze sport. Je ziet het landschap vanuit de lucht en vliegt over de dalen van de Mondego of de Zêzere. Als je durft tenminste…

In deze bergen met heuse gletsjers stromen drie rivieren: de Mondego, de Zêzere en de Ceira. Er zijn hier wandelpaden met een lengte van in totaal 375 km. Ideaal om te wandelen maar ook voor ATB’s bijvoorbeeld.

Voor de echte stoere avonturiers onder jullie zijn er hier ook mogelijkheden voor abseilen, kanovaren of zwemmen in de zomer. In de winter is het de beurt aan de wintersporters. Gewoon skiën, maar ook snowboarden (extreem), sledetochten of een tocht op een sneeuwscooter ….het is allemaal mogelijk.

hotel-iconHotels zoeken & reserveren

Boek hier je hotels in de Serra da Estrala (meer dan 42!)

Dus… kies dit jaar voor je eigen ontdekking van Centraal Portugal, avontuur in een onbekend stukje Europa!

Top