IJsland


Met milde temperaturen en bijna 24 uur per daglicht, is de zomer de beste tijd om IJsland te ontdekken. Als je er een week bent, is het aan te raden de hoofdstad Reykjavik als uitvalsbasis te nemen. Verken het zuidwesten met een huurauto of door mee te gaan op dagtochten die door meerdere touroperators worden georganiseerd.

Degenen die meer tijd te besteden hebben kunnen het “volledige pakket” gaan doen en het eiland doorkruisen via de beroemde “Route 1”. Wat je ook beslist, er is genoeg te zien en te doen gedurende je trip. De gastvrijheid van de IJslanders, evenals hun fascinerende cultuur, zullen ervoor zorgen dat dit een onvergetelijke reis wordt.

hotel-iconHotels in IJsland boeken:

Hier vind je alle hotels in IJsland, voordelig budget tot 5 sterren
Voor hotels in Reykjavik klik je hier

Eén week

Gullfoss waterval, IJsland.

Elke bezoeker van IJsland zou, ongeacht de duur van zijn of haar trip, de beroemde Golden Circle moeten rijden. Hiertoe behoren Thingvellir, de plaats van het vroegere IJslandse parlement; Gullfoss, de beroemdste (enorme) waterval van het land en Geysir, de grootvader van alle spuitende warmwaterbronnen. Okay, het is een beetje toeristisch in de zomer, maar je zult al snel zien waarom.

Een andere goede optie vanuit Reykjavik is een bezoek te brengen aan de zwarte zandstranden van de zuidkust, in de buurt van de plaats Vik. Het is er minder druk, maar net zo mooi, met intrigerende formaties basalt rotsen die je blijven verbazen. Het uitstekende Volken Museum in het kleine dorpje Skogar, op weg naar Vik, is een welkome stop na een nogal lange reis vanuit de hoofdstad.

West Man Eilanden

Als het een zonnige dag is, spring dan op een boot of trakteer jezelf op een korte rondvlucht en ga mee met de vogelaars en andere natuurliefhebbers die elk voorjaar naar de West Man Eilanden gaan om de terugkeer van de papegaaiduikers te bekijken die vervolgens gaan nestelen na een lange winter op zee. In augustus verlaten teinduizenden “baby’ papegaaiduikers hun nest om voor de eerste keer hun vleugels te testen. Dit is een heel spektakel!

Of verken in een 4-wheel drive Landmannalaugar, de parel van de centrale hooglanden. Dit kleurrijke landschap van groen, geel, rood en oranje heuvels is bezaaid met vele warme zwembaden en stromen, waardoor dit een absolute “must” is voor wandelaars.

Je moet ook proberen paard te rijden. De “IJslander” (het is geen pony, hoewel de kleine omvang je iets anders zou doen geloven) is een sterk maar zachtaardig dier, dat perfect is aangepast aan het terrein. Rijden over lavavelden en verlaten stranden is een populaire activiteit in IJsland.

The Blue Lagoon

De melkachtige turquoise wateren van de Blue Lagoon liggen al op je te wachten. Ontspannen in dit maanachtig landschap van lavavelden is het perfecte tegengif voor een week vol met activiteiten van een hoog octaangehalte. Binnenkort zullen al je kwaaltjes verdwenen zijn. Het mineraalrijke geothermische zeewater heeft ervoor gezorgd dat de lagune één van de meest bezochte plaatsen in IJsland is.

Wanneer het tijd is om wat ‘bij te tanken”, moet je in één van de vele uitstekende restaurants van Reykjavik zeer zeker proeven van de heerlijke gerechten die IJsland te bieden heeft. Biologisch gefokte lammeren en kreeft zijn al jaren favoriet en ongeëvenaard.

hotel-iconHotels vinden bij de bovenstaande hot spots op IJsland:

Alle hotels op de West Man Eilanden (Vestmannaeyjar)
Alle hotels bij de Blue Lagoon

Twee weken

Jokulsarlon lagune

De eerste stop van “Route 1”, na Vik, is de lagune Jokulsarlon, die tijdens de ijstijd is ontstaan. Delen van de James Bondfilm “Die Another Day” zijn op deze plek opgenomen. Gigantische drijvende ijsbergen hebben in deze film voor een surrealistisch landschap gezorgd. Ontbeer de muggen en ontdek een vreemd landschap van borrelende slikken, vulkanische kraters, lavavelden en ondiep water vol met watervogels, bij het Myvatn Meer, één van de populairste toeristische bestemmingen in het land.

Husavik, aan de noordkust, is de plek om naartoe te gaan voor “walvistoerisme”. De wateren rondom IJsland in het algemeen, maar Husavik in het bijzonder, zijn enkele van de beste in de wereld om ter plaatse een verscheidenheid van walvisachtige te aanschouwen. Bultruggen en potvissen zijn vissen die vaak worden waargenomen net voor de kust.

Bezoek Akureyri, ongeveer 60 km ten zuiden van de poolcirkel, die een uitmuntende ligging heeft aan het hoofd van Eyjafjordur, de langste fjord in het land. Ontdek het eiland Grímsey, dat strikt genomen, het enige stukje van IJsland is dat in Arctisch gebied gelegen is.

Where dreams come true

De meer energieke reizigers willen misschien wel proberen per sneeuwscooter op een gletsjer te rijden. Dit is een hoogtepunt van elke reis naar IJsland. Een onovertroffen adrenaline rush maakt zich van je meester wanneer je op hoge snelheid door de smetteloos witte wildernis sjeest!

Of werp een lijntje uit en zie of ze willen bijten. De ongerepte stromen van IJsland zijn populair om te vissen op zalm. De visvergunningen voor zalm, voor een aantal van de meest populaire rivieren, zijn extreem duur. Voor een fractie van de prijs is het echter wel mogelijk te vissen op forel.

Látrabjarg

Veel mensen gaan naar IJsland om rust, stilte en grote open ruimtes te vinden. De beste plek om weg te komen van alle drukte zijn de Westfjorden. Deze spectaculaire ruige kustlijn is de thuisbasis van enkele van de meest geïsoleerde dorpen in het land. Latrabjarg, het meest westelijke punt van Europa, is de grootste bekende vogel klif op aarde. Een grote verscheidenheid van klif broedende soorten zijn daar te vinden, met inbegrip van ’s werelds grootste “Alken kolonie”. De Alk is een opvallende vogel met een zwarte bovenzijde en een witte onderzijde.

Wil je de volgende vakantie eens helemaal iets anders doen; ga dan naar IJsland!

hotel-iconHotels vinden bij de bovenstaande hot spots op IJsland:

Alle hotels bij Husavik
Hotels bij Akureyri
Hotels bij het Myvatn Meer

Top