Ik heb een vliegticket geboekt. Kan ik nog wijzigen of annuleren?

Wijzigen/annuleren algemeen
Bij vliegtickets kun je alleen wijzigen of annuleren als de voorwaarden van de airline dit toelaten voor jouw ticket. In veel gevallen laten de voorwaarden wijzigen en annuleren niet toe. Soms is het wel toegestaan, maar moet je er voor betalen. Als je vrijwillig annuleert dan krijg je de oorspronkelijke dossierkosten niet terug. Hiervoor zijn namelijk al werkzaamheden uitgevoerd toen jouw boeking voor het eerst werd verwerkt door CWT, zoals het verwerken van de boeking en de betaling, de ticketuigifte, het bevestigen van de reservatie, het inboeken van de tickets bij de airline etc. Als de airline zelf de boeking annuleert of een wijziging doorvoert waarbij je het recht hebt de boeking te annuleren dan ontvang je niet alleen de kosten van de vliegtickets terug maar ook de oorspronkelijke dossierkosten.

Afkoelingsperiode en herroepingsrecht / verzakingsrecht
De bedenktijd van ten minste veertien kalenderdagen die van toepassing is op overeenkomsten die via internet, telefoon of fax zijn afgesloten, is NIET van toepassing op vervoers-, huisvesting- en recreatiediensten en reizen. Je hebt dus geen recht om, na het maken van de definitieve boeking, alsnog van de aankoop van jouw vliegtickets af te zien. Je kunt de wetgeving steeds nazien in het Wetboek van Economisch Recht:

Artikel VI.47 WER voorziet in de herroepingstermijn van 14 dagen.
Artikel VI.53 WER voorziet in de uitzonderingen, waaronder “de terbeschikkingstelling van accommodatie anders dan voor woondoeleinden, vervoer, autoverhuurdiensten, catering en diensten met betrekking tot vrijetijdsbesteding, indien in de overeenkomsten een bepaalde datum of periode van uitvoering is voorzien” (onder 12°).

Wijzigen lowcost vliegtickets
Als je een lowcost ticket hebt geboekt (bijvoorbeeld Transavia, TUI fly, Ryanair, Easyjet, Air Arabia) en dat wilt wijzigen dan kun je rechtstreeks contact op nemen met de betreffende luchtvaartmaatschappij. CWT kan lowcost tickets niet wijzigen of annuleren. Lowcost tickets zijn niet-restitueerbaar. Indien een lowcost airline bij grote uitzondering toch annulatie toestaat en kan restitueren maar eist dat wij het ticket annuleren dan is CWT natuurlijk steeds bereid dat te doen. Voor het annuleren van tickets en het verzorgen van de restitutie berekent CWT je € 100 per passagier per restitutie-aanvraag*.

*Deze kosten vervallen als je tijdens het maken van je boeking kiest/hebt gekozen voor ons PREMIUM service pakket.

Wijzigen of annuleren lijnvluchten
Voor het wijzigen en annuleren van tickets van alle maatschappijen (behalve lowcost airlines, zie hierboven) kun je contact opnemen met de helpdesk. Voor het wijzigen of annuleren van tickets berekent CWT kosten, deze staan hieronder vermeld. Als de airline volgens de voorwaarden van je ticket ook wijzigings/annuleringskosten berekent dan worden die hierbij opgeteld. Indien de luchtvaartmaatschappij het ticket zelf wijzigt/ annuleert berekenen wij geen kosten voor onze werkzaamheden.

Administratiekosten bij wijzigen:
€ 40 per passagier per wijziging*

Administratiekosten bij annulering:
€ 100 per passagier per restitutie-aanvraag*

*Deze kosten vervallen als je tijdens het maken van je boeking kiest/hebt gekozen voor ons PREMIUM service pakket.

Naamswijzigingen
Het is in geen geval toegestaan een geboekte passagier te vervangen door een ander persoon. Indien u tijdens de reservatie een typefout heeft gemaakt in de naam van een passagier dan kunt u dat melden. CWT neemt dan namens u contact op met de luchtvaartmaatschappij om na te gaan of zij de fout willen herstellen. Indien zij voor het herstellen van de fout kosten berekenen dan worden deze aan u doorbelast. Voor deze werkzaamheden berekent CWT € 40,- per passagier. Indien de luchtvaartmaatschappij niet toestaat dat de fout wordt hersteld dat kan de passagier reizen op eigen risico (weigering bij incheck is dan mogelijk) óf het ticket annuleren (waarbij de aan het ticket verbonden voorwaarden gelden) en vervolgens een nieuw ticket aanschaffen.

Top